ANASAYFA | BLOG | SORU CEVAP | REFERANSLARIM | DOWNLOAD | HAKKIMDA | İLETİŞİM | ARAMA
HTML e GİRİŞ

html

Hyper Text Markup Language (Zengin metin  işaret dili) anlamına gelen  HTML web sitelerimizi tasarlamamız ve web sayfalarının browser larda kullanıcıyı karşılayacak kısmının ayarlanması için kullandığımız bir tasarım dilidir. HTML ana hatları ile aşağıdaki gibidir

<html>
<head>
<title>Site Başlığı</title>
</head>
<body>
<!---site içeriği--->
</body>
<html>

FK-gizle

Html de hemen hemen bütün tag lar için kapanma tag ı vardır.

<tagAdı> Tag içeriği </tagAdı>

Taglar belli bir düzene göre sıralanmış olmalıdır. Bir tag açıldığında mutlaka kapanmalı, tag içerisinde başka bir tag açılmışsa ana tag kapanmadan MUTLAKA içerisindeki taglar kapanmış olmalıdır. 

<tag1>
asdadadsda
<tag2>dasdasd
</tag1> YANLIŞŞŞ // tag1 içerisinde açılan tag2 henüz kapanmamış,
tag1 i burada kapatmak HATA
</tag2>
<tag1>
asdadadsda
<tag2>dasdasd
</tag2>
</tag1>

Bu şekilde kullanım ise doğru bir kullanımdır. Tag içerisinde yeni taglar açılmışsa bunlar kapandıktan sonra ana tag da kapanabilir.

Html de tag isimleri sabittir. Xml deki gibi tag isimlerini kendimiz vermeyiz. Tersi bir durumda kullandığınızda yani html de kendiniz tag ismi atadığınızda da css ile o tag ı şekillendirerek kullanmanız mümkün, fakat bu tavsiyer edilen bir yöntem değildir. Özellikle de arama motorlarının sitenizi indekslemesine olumsuz yönde etkisi vardır.

Html kodlarınızı compile etmek için herhangi bir programa ihtiyacınız yoktur. Normal bir not defteri açıp html kodlarınızı yazdıktan sonra farklıKaydet diyerek, dosya ismi verip uzantısını .html olarak belirttiğinizde kaydedilen dosyayı direk web sayfası olarak kullanmanız mümkün.  Bu işlemde belki şöyle bir hata ile karşılaşabilirsiniz, kaydettikten sonra dosyanızı browser da açtığınızda Türkçe karakterlerde bozulma olabilir. Bunu düzenlemek için ise notdefterinden kaydetme işlemi yaparken Dosya Adı verdiğiniz yerin 3-4cm aşağısında Kodlama seçeneğinin olduğunu göreceksiniz. Bunu Unicode yaparak tekrar kaydettiğinizde Türkçe karakter sorununun da çözüldüğünü göreceksiniz. Bu işlemleri Dreamweaver, VisualStudio vs. Gibi programlarla da yapabilirsiniz. Bu programları kullandığınızda daha pratik bi şekilde kodlarınızı düzenleyebilir, kodlarınızı yazarken aynı anda görselini de görebilirsiniz.

Html kodlama kısmına geri dönecek olursak sayfamızda kullandığımız CSS ve Javascriptleri genellikle Head tagları arasında belirtiriz ve genellikle ayrı bir dosyadan referansle çekeriz. Yine head tagları arasına meta tagları ile sitenin içeriğini, tanımlamasını, anahtar kelimeleri, sitenin yazarını, google ın ne kadar sıklıklarla siteyi yeniden incelemesini... belirtebiliriz. Taglara tag içerisinde de CSS atamamız mümkün ama bu şekilde kullanım profesyonel bir tercih olmadığından çok tercih edilmez.

<html>
<head>
<title>Site Başlığı</title>
<!---gerekli meta tagları--->
<!---seo ayarları--->
<!---css-javascript dosyaları--->
</head>
<body>
<!---site içeriği--->
</body>
<html>
 



Diğer Yazılarımdan Seçmeler...